2012. december 18., kedd

Infinity sál

Nem Möbius, csak infinity.

Végtelenített ez is, de csak egy csavarintás van benne.

Extravagáns infinity sál

A fonal már február óta pihen, és végre-végre találtam hozzá való projektet.

Egygombolyagos a projekt, 100 gramm fonalból van, hatos tűvel, bár a fonalon 7 szerepelt, mint tűméret, de a leírás meg 6, úgy gondoltam, határeset.
És igazam lett, mert a fonal jellegzetessége az, hogy olyan mindenféle, vagyis voltak olyan helyek, ahol a hatos is erős túlzásnak tűnt, de az aranyszálas részek meg simán elbírtak volna hetest, a pici színes rész meg nyolcast.

A fonal nekem nagyon megtetszett, de aztán kiderült, nem olyan egyszerű kitalálni, mire jó.
Ez a projekt leírása szerint scrap yarn, vagyis olyan, ami úgy néz ki, mintha maradék fonalakat összekötnél, és azt használnád. De ez a fonal így (volt) kapható! (És elárulom, nem is olcsón.)

A sál leírását már többször megnéztem, elolvastam, tanulmányoztam, így most tényleg csak horgolni kellett a megfelelő szem és pálcaszám alkalmazásával.

A teljesen értelmes leírást, és a videót kedvencemnél, Mikey-nál találjátok.

A fonal otthon is előállítható, ha van néhány tetszés szerinti erősen etravagáns fonalad:-)
2,5 méteres darabokat vágsz különböző fonalakból, és összecsomózod! Az eredetiben is ott vannak a nagy csomók, de nem zavar senkit.

Az én fonalamban volt létrafonalas rész, hosszú szőrű mohair jellegű, pici bogyós, hosszabb "tollas", vastagságát és színét is változtató, valamint lurex szállal összefogott puha szál is.

Mérete: körben kb 80 cm, a magassága pedig kb 17 cm.

A sálat így viseljük nyakban.

Szórakoztató a munka az ilyen fonallal.
Horgolás közben azon is gondolkodtam, hogy hogyan lehetne meglevő fonalaimból hasonlót készíteni.

Ha az angol leírást nem érted, akkor ez a rész neked szól:

Elkészítése:
  • 80 láncszemmel kezdjük, a láncszemeket összekapcsoljuk, vigyázz, hogy ne csavard meg a láncszemsort! Ne gondolkozz semmin, így kell csinálni!!!
  • NEM fordulsz meg, hanem folytatod a munkát körben, egy rövidpálca, egy félpálca, majd egyráhajtásos pálca következik. A sor végéig egyráhajtásos pálcákat horgolsz.
    Most jön a csavar. (szó szerint!)
  • Ahogy a nem megtekeredett munka a kezedben van, és befejezted az első sort, fogod és bal kezeddel úgy fordítod a horgolást, hogy a munka folytatásaként az előbb elkészített pálcák aljába tudj ölteni. Vagyis, a láncszemsort a másik oldaláról is behorgolod!
    Ha jobban megy a térlátás, akkor elég annyi, hogy 180 fokkal elforgatod a munkát, és folytatod a horgolást.
  • Ezek után már csak horgolsz-horgolsz-horgolsz egészen addig, ameddig a 100 grammnyi fonalad tart. Ha nem látod a fonalban a szemek tetejét, ne izgulj, ölts két pálca közé!  
  • Amikor már csak kb 1 méter fonal van, akkor 3 félpálca, 3 rövidpálca, a végén pedig 3 hamispálca (kúszószem) következik. A munkát befejezed, a szálvégeket eldolgozod.
  • Elkészült a nyakbavalód!

A fentebb ajánlott oldalon láthatod videón is a sál készítését.

1 megjegyzés:

  1. Hát ez tök jó :) épp csinálom, változó vastagságú a fonalam, 8-as tű, hipp-hopp megleszek :) Köszi a magyarítást!

    VálaszTörlés